Zpropadenej dědek

S tímhle penzionovaným vojákem jsou trable. Nejenže porušil slib, ale také zavařil partě dospívajících mladíků a několika dospělým, kteří mu uvěřili. To vše kvůli honbě za přeludem, jehož se sotva dočká...

Kapitola pátá - pokračování 

Velký drak   

(Sochy z písku 5.8.)

(Ben Preuss, Mirek, ČR)

Ujdou padesát metrů a zase je vyruší kvílení houkaček. V krátkém sledu přijela do lomu tři policejní auta. Wilson si lehne a plazí se na místo, odkud má lepší výhled. Skauti se zachovají jako on a po chvilce společně pozorují, co se děje před jeskyní. Policisté obhlížejí terén, ale nikde ani živáčka. Pak najdou na cestě čerstvé stopy, které vedou k poli a do lesa. Wilson navrhuje, aby opustili stanoviště. Převážil u něj smysl pro čest, když všechno vsadil na jednu kartu? Odpověď je sporná, neboť uvažuje jiným způsobem. Řekne jim, co se v polích stalo, a oni ho snad nechají být. Životní výhra je v ohrožení, a tak musí riskovat.

  Rozčilení muži dál pobíhají v písku kolem zatopeného lomu. Pak se zarazí. Vidí skupinu kluků vedenou postarším chlápkem. Vycházejí z lesa a jdou přímo k nim. Setkají se u kamenů, kde se skrýval Wilson.

  „Jsme z tábora Třpytivá zátoka, kousek odtud. Já jsem Karel Šmak, můj otec to tam vede. Před chvílí v poli stříleli tři chlapi. Něco táhli do jeskyně, asi zvíře. Když vás slyšeli, ujeli polní cestou. Všechno jsme viděli z lesa.“

  Mladík pomlčel, že také Wilson byl v jeskyni.

  „Jo, tvýho tátu znám,“ řekne velitel a pošle pět lidí po cestě, kudy zmizeli střelci. S ostatními se přesune do jeskyně, kde pod plachtou objeví mrtvé zvíře.

  „Určitě to byla banda, co nám tady řádí od jara. Počkáme na myslivce a doktora z veteriny.“

  Velitel a tři další začnou s výslechem. Wilson pozná, že klukům docházejí síly. Hustý les, jáma, obtížný kopec, padající kameny, sešup z hory, dvě zranění, přechod řeky a nakonec střílející pytláci. To vše se na nich podepsalo. Když se policisté počtvrté ptají, co se tady stalo, odhodlá se plukovník k výpadu.

  „Tak dost, pánové! Hoši vám řekli všechno. Místo dalšího výslechu je odvezte do tábora.“

  Velitel si nechá jeho slova přeložit a překvapivě souhlasí. Vzápětí se ozve Malej Kája.

  „Prosím, zavolejte mému otci, ať si pro nás přijede. Ano, číslo vám řeknu.“

  Policie vyjde partě vstříc. Rádi si prověří informace u vedoucího tábora. Nejde jim do hlavy víc věcí. Jednou z nich je, co tu pohledává ten anglický veterán.

  Utekla další hodina a na Třpytivé zátoce stále nevědí, co s kluky je. Naštvanost vedoucích dosahuje vrcholu. Hamilton se snaží táborníky uklidnit. Navrhuje ještě chvilku vydržet. Znovu připomíná plukovníkovu zkušenost a odvahu. Šmaková to rázně odmítne.

  „Kájo, zalarmuj policajty. Vždyť jde o životy dětí.“

  Ten váhá. Zatahovat do všeho policii se mu nechce. Nakonec vyhoví naléhání manželky.

  „Dobře, zavolám jim.“

  Než stačí vymačkat číslo, ozve se policie sama. Nerozumí, co po něm chtějí. Slyší, že nějací skauti byli u zatopeného lomu svědky střílení. Ke všemu hochy doprovází bojovně naladěný senior, který mluví anglicky. Ještě mu slabikují jeho jméno.

  „Ano, mister Wilson je od nás z tábora a těch šest mládenců taky. Jo, hned pro ně jedu.“

  Kája sděluje okolostojícím, že se kluci našli. O střelbě pomlčí. Hlavně že jsou děcka v pořádku. Na Wilsona si vzpomene, když u auta potká Jordan.

  „Zpropadenej dědek, ten váš plukovník,“ uleví si.

  „Pane vedoucí, máte pravdu: neměla jsem s výletem souhlasit,“ připouští delegátka a myslí na strýcova slova, aby jej v případě potíží kontaktovala.

  „Slečno, počkáme na vysvětlení, proč se zpozdili. Třeba to nebude tak zlé. Jenom mi nejde do hlavy, že šli až k lomu.“

  „A Benovi…“

  „Nebojte, slíbil jsem, že když se nepřihodí nic vážného, volat mu nebudu. A to se nestalo – zatím,“ sdělí Šmak ustrašené dívce.

  „Děkuji, moc děkuji, za sebe i pana Brusinku.“

  Pak pošle Slávinkovi textovku, že je vše v pořádku. Avšak v zítřejší zprávě pro Bena nedoporučí, aby Třpytivou zátoku navštěvovali staří pánové. Podle ní lidé jako Wilson na dětský tábor nepatří.

polní cesta

  Kája Šmak nebyl v lomu několik let. Pokud je to možné, vyhne se mu. Hlavní důvod? – Klikatá a neudržovaná cesta táhnoucí se podél lesa. Teď ji ale musí projet. Před půl devátou k lomu dorazí. Nabere unavené skauty a vydá se do tábora. Následuje ho policejní auto, v němž sedí Wilson a mladý Šmak. Krátce po jejich odjezdu se objeví veterinář a také myslivecká stráž. Oni i zbylí policisté vstoupí do jeskyně.

  „To už je letos pátý divočák. No jo, ale tohle prase je první, co nemá srdce – ty grázlové mu ho vyřízli. Takovou zhůvěřilost udělá jen barbar, nemyslíte, pánové?“ ozývají se naštvaní myslivci.

  „Dostat je tak do rukou… Já bych jim ukázal, jak se zachází s prasaty,“ zakončí ohledání znechucený veterinář.

  Začalo hustě pršet a lidé se schovali v jeskyni.

  Průtrž mračen komplikuje také návrat autům, která míří k táboru. Musí zastavit na půl cesty. S tímhle Wilson nepočítal. Nevídaný liják může ohrozit připravený plán. V autě je na padnutí. K tomu ta věc uvnitř. Ještě něco ucítí. Na tohle mají policajti čuch. Zavětří krev, a je se mnou konec.

  „Musím ven; musím na vzduch. Prosím, řekněte jim to,“ požádá asistenta, aby tlumočil jeho přání.

  Osádce vozu se to nelíbí, ale prosbě vyhoví. Wilsona doprovodí mladý praporčík. Oba muži stojí na kraji lesa, tak deset metrů od aut. Před prudkým deštěm je chrání vysoké borovice. Vytáhlý policista se dívá na Wilsona, svírajícího na prsou batoh. Senior je navenek klidný. Mlčky pozoruje, jak na zem dopadají hektolitry vody. Ale také se občas otočí ke Šmakovu roveru, kde za tmavými skly tuší dětské kamarády. Proboha, ti snad o ničem neví, ujišťuje se. Horší je ten policajt vedle mě. V duchu se modlí, aby čahouna nenapadlo ptát se, co má uvnitř. Modlitbičky zabraly. Za čtvrt hodiny liják ustal a na obzoru se objeví zapadající slunce. Wilson nastupuje do auta. Křečovitě drží navlhlý batoh, který nepůjčí ani Malýmu Kájovi. Rázně odmítne jeho nabídku, když se s obtížemi souká do vozu.

  „Děkuji, mladý příteli, ale tohle zvládnu i bez vaší pomoci,“ zní jeho podrážděná slova.

  Dorazili na Třpytivou zátoku. Opozdilce vítá celý tábor. Nepříjemnost je rychle objasněna. Velkej Kája uznal, že výlet mohl dopadnout mnohem hůře. Ocenil, že se u lomu chlapci zachovali jako stateční muži.

  „Hoši, my vám také děkujeme. Dva pytláky už máme, jen třetí nám uniká, ale díky vašim informacím známe jeho totožnost,“ vysmekne pochvalu policejní velitel.

  „Všichni si zaslouží být Malými draky,“ připomene se zprvu zatracovaný Wilson.

  Zazní souhlasné mručení. Každému v táboře je jasné, že o výletě se bude mluvit celý večer.

  Venku je teplo a vlhko. Rychlé odpařování způsobí, že si člověk připadá jako v rovníkové Africe. Wilson toho nedbá a letmo se přivítá s kolegy. Odmítne komentovat jejich poznámky, protože chce získat pár minut pro sebe. To se mu povede, neboť brzy zmizí ve všudypřítomném oparu. Zastaví se až u řeky, kde pod molem schová tašku s drahocenným pokladem.

Koláž 1

Zbývá udělat poslední krok: za tmy musí tu věc zakopat a po půlnoci odhalit tajemství velšskému příteli. Už se nemůže dočkat. Podruhé si dnes olízne horní ret. Zatím vše vychází. Netuší, že u řeky není sám.

(pokračování za tři týdny)

Autor: Luboš Vermach | sobota 1.10.2022 16:59 | karma článku: 26,15 | přečteno: 847x
  • Další články autora

Luboš Vermach

Mám rád trávu ze svýho políčka

Tímhle popěvkem známého feťaka započala tragédie, na jejímž konci bylo několik mrtvých, ale také zatčených jednoho z vlivných obchodních seskupení...

20.4.2024 v 16:59 | Karma: 5,56 | Přečteno: 327x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Silnice plné kliftonů

Připravuje-li se zátah na nebezpečné živly, je třeba hodně policejních sil. Ne vždy to dopadne tak, jak se plánovalo. Pak ovšem vzniknou situace, které málokdo předpokládal...

6.4.2024 v 16:59 | Karma: 11,21 | Přečteno: 411x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Když zelináři pašují sexuální otrokyně

Zdánlivě nesmyslnou činnost provozuje gang, který vypadá jako solidní zelinářská firma. Jenže zvyky z minulosti je neopustili ani dnes. Proto nepřekvapí, když policie otevře dodávku s kapustou a zelím, a najde mezi zbožím...

16.3.2024 v 16:59 | Karma: 25,49 | Přečteno: 774x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Polyamorikem proti své vůli

Začalo to tím, že manželský pár poskytnul podnájem krásné mladé ženě. V průběhu let se v domě utvořil zajímavý trojúhelník. Potíž je v tom, že se vztahy v trianglu povážlivě vychýlily jedním směrem

22.2.2024 v 11:37 | Karma: 25,26 | Přečteno: 811x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Miláčku, ty víš, že já už jiná nebudu

Všemi mastmi mazaná paní Gregorová ví moc dobře, jak se dostat k tomu, co chce. Bez ohledu na to, co nakonec způsobí, si jde tvrdě za svým cílem

10.2.2024 v 16:59 | Karma: 25,36 | Přečteno: 763x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 134
  • Celková karma 18,57
  • Průměrná čtenost 836x
Ekonom, účetní, dělňas, skladník, zástupce ředitelky, fotbalista a dopisovatel. Tak za tohle všechno jsem  dostával peníze. Dnes jsem spokojený a skromný rentiér, proto se mohu věnovat tomu, co mě baví. Třeba vyprávět  příběhy o lidech, které jste určitě někde potkali. Já kupříkladu ve svých románech "Miláček Anglie" a "Ta naše nadace česká". Chcete-li vědět více o této "everlasting story", neváhejte a pište na machvr@seznam.cz

Hezký den všem přeje V .R. Mach

Seznam rubrik