Střední Čechy jako místo laskavého všehomíra?

Když zájezd zahraničních návštěvníků narazil ve vesničce za Prahou na nebezpečné individuum, nastal problém. Nebýt party dobrých lidí, nejspíš by dotyčný fanatik vyděšené výletníky ...

Kapitola čtvrtá   

Stará stodola hoří   

(Sochy z písku 4.1.)

(Ben Preuss, Mirek, ČR)

Druhá skupina zamířila v sobotu k Berounu. Teď po poledni jsou podmínky úděsné. Venku se nehne ani lísteček, k tomu prach, dusno, špatně se dýchá. Teploměr se zastavil na třiceti sedmi stupních Celsia.

  Vychovatelé by raději k vodě, ale mají smůlu. Podle plánu je čeká prohlídka bezpočtu varhanních strojů a skříní. Pája si všimne, že Londýňané jsou pořádné vazby. Tihle chlapi že se zajímají o varhany? To bude nějaká zástěrka, pomyslí si zavalitý šofér modrého minibusu.

  „Přátelé, podívejte se do rozdaných bukletů. Tam je náš program,“ oznámí Sugar.

  Mládenci se dovídají, že začnou ve svatojakubském kostele v Berouně, pak Počáply, Bezdědice, Praskolesy, Zdice, Dobříš, Hlukov, Libé Pole a Příbram. Skončí v Křemšitálu u svatého Jana Křtitele. Na poslední chvíli vypadly kvůli křtu loňských letňátek Hořovice a také Trhové Dušníky, odkud odvezli varhany k opravě.

  „Ben jim připravil křížovou cestu,“ pronese řidič.

  „Měl by si to zažít sám, idiot jeden,“ nadává Sugar, a to ještě neví, jak obtížná anabáze je tuto sobotu čeká.

  Prolezli menší, větší, zanedbané i zrekonstruované církevní budovy. Všude jim ochotně ukazovali jednu věc – varhany. To bylo fajn, jenže Angličané brzy otupěli horkem. Dokola se opakující přechod z výhně minibusu do chladných domů Páně a zase na rozpálené sedačky jim dal také zabrat. Zkušený Pája s sebou naštěstí vzal koš ručníků a kvanta vody.

  Vychovatelé nechápali, že je tenhle nástroj tak vystavován na odiv. Jde o novou formu terapie při práci se sirotky? – Pokud ano, nechají se poučit a zkusí to v Anglii. Varhany jim nevadí. Jsou na ně zvyklí. Navštěvovali školní kaple a poznali kouzlo spojení pěveckého sboru a královského nástroje. Jones na něj dokonce ledacos zahraje. Proč nám ale neukážou něco jiného?

  Po páté návštěvě jim lidé, nástroje a kostely splynou v jeden celek. Přesto vychovatelům pár věcí utkvělo v paměti. Nejprve z řady vybočil potrhlý mužík, který se zaměřil na konstrukční prvky varhan. Názvy součástek Sugar nepřeložila. Chuděra, ani nevěděla, o čem je řeč. Zanícený technik to nevydržel. Vyndal ze skříně nákres a začal jím zuřivě mávat.

  „Tohle je přece traktura, tohle vzdušnice, tohle mixtura a tohle dispozice, a tady je měch a tady gamba. Jak tohle nemůžete přeložit, slečno?!“ rozléhalo se mezi zdmi kostelíku.

  Zažili také impulzivního varhaníka, jehož malí svěřenci si odbyli premiéru před dospělým publikem. Vyhrazenou čtvrthodinku zamořil tolika povely, že vystrašená drobotina výstup zpackala. Jako balzám na nervy proto zapůsobila následující návštěva Příbrami. Bachovy sklady v provedení téměř dvoumetrového hráče zanechaly u hostů hluboký dojem.

  „Mistr je renezanční člověk a milovník života,“ představila charizmatického muže šéfka doprovodného ženského sboru.

 

varhany

Občas zaznělo přání, aby na varhany něco zahráli. Jeli sem takovou dálku, nebo snad ne? Vždy se vyvlékli s poukazem na únavu nebo napjatý program. Pak ale narazili na faráře Jirku Čoulíka, který se odbýt nenechal. Vyžádal si církevní skladbu, a je na nich, co předvedou. Za faru nabízí staré, ale dobré varhany, kterým je tři sta let. Jiří miluje Anglii a její kostelní hudbu. O londýnském spolku slyšel, tak ať spustí. Jinde výmluva stačila, ale dotěrný Čoulík se odmítnout nenechal. Dosud slušný tón se změnil v naléhavý. Před chvílí je sluha boží přemlouval, teď nařizuje.

  „Hoši, zahrajte! No tak, slyšíte? Zahrajte v mém kostele. Boys, let’s go! You know, Englishmen, to není fér, odejít, a nic neukázat. Pomysleli jste na to, že je tu plno farníků, kteří čekají, až spustíte? Tak jim ukažte, co umíte! You can do it! Bang off!“ přeskakuje z jednoho jazyka do druhého a oči mu planou.

  Silně rozrušený kněz začne brunátnět a podivně se klátí. Hosté se instinktivně shluknou. Jiří se k nim přiblíží a bojovně na ně pohlédne. Pak odříká krátkou latinskou formuli. Zaskočení cizinci se k sobě ještě víc zmáčknou. Tak moc, že si Sugar připadá jako sardinka. Jiří náhle zmizí, aby se za okamžik vynořil za jejich zády. Všichni se otočí, ale Čoulík je zase jinde.

  „To není možné – on snad levituje!“ řekne Hamilton.

  „Ne, Jamesi, on nás obíhá jako pes svěřené stádo,“ zasyčí Jones.

  „Budete hrát! Musíte hrát! Včera jste biskupovi v Praze taky hráli!“ huláká a zase mění místo.

  Čoulíkova slova Sugar hostům přeloží, ale oni jsou zmateni. Jaká Praha? Jaký biskup? Ještě šestkrát je obkrouží. Pak odběhne do tmy. Je slyšet skřípání dveří. Došlo jim, že Jiří právě otevřel postranní vchod. Sluneční paprsky se rozlijí po kostele. Muž v sutaně roztáhne ruce, jak nejvíce může, a nohama se zapře do zárubně.

  „Vy, jež ozářil svit boží, slyšíte? Dokud tady nezahrajete, nepustím vás ven!“

  Jiří hledí na všechny sžíravým pohledem. Lze domýšlet, že se v jeho hlavě rodí plán, jak je navěky přikovat k podlaze. Reakce na sebe nenechá dlouho čekat.

  „To je on! To je ten v hábitu na koni!“ zaječí bába vzadu, u níž rozmazaný obrys jeho postavy vybudil představu, že černý jezdec právě dorazil.

  Parta je v šoku. Jones špitne Hamiltonovi: „Už vím, čím si prošli křesťané, když je házeli lvům.“ Zaklesnuti do sebe čekají, kdy se šelma vrhne na ně.

  Naštěstí i tady žijí dobří lidé. To se prokázalo v momentě, kdy se zpoza varhan vynořili dva urostlí chlapi. Majitel zdejšího řeznictví, co hraje v kostele, a údržbář, jenž mu šlape měchy. Vyrazili ke dveřím a povalili faráře na zem. Přidal se místní pochůzkář a jeho syn. Popadli šílence za všechny čtyři – a ven s ním. Ještě chvíli bylo slyšet výkřiky. Pak se Čoulík zklidnil. Všichni se vyhrnuli před kostel. Viděli, jak muži položili nešťastníka na valník zpola naplněný hnojem. Za pět minut dorazila sanitka. Mezitím k Sugar přistoupil starší muž, který se představil jako Jiljí Hýbl.

  „Slečno, jménem farní rady se za incident omlouvám. Jiříček tu neměl být. Nějak sem pronikl a umluvil nás, že návštěvu zvládne. Víte, on není zlý, ale před rokem jel na motocyklu a u Sedlčan ho srazil náklaďák. Došlo k poškození čelní kůry mozkové. Od té doby je značně nevyrovnaný. Když ho popadne děs, stane se z něj úplně jiný člověk. Pan děkan se zmínil, že Jiřík nedůvěřuje lékařům, nechodí na kontroly, a proto tyhle problémy. Ani to vedro nikomu nepřidá…,“ praví pokorným hlasem.

  Sugar říká delegaci, co slyšela. Sedm párů očí se podívá na Hýbla. Letmá pokývnutí značí jediné – omluvu přijímáme. Bus se otevře a oni se chystají odjet. Než stačí nastoupit, obklopí je místní a znovu se omlouvají. V Jiljího rukou se objeví tácek se skleničkami. Vedle stojící údržbář vyndá z brašny flašku kořalky. Hamilton osloví kolegy. Ti s občerstvením souhlasí. Zbývá poslední „ano“.

  Údržbář podá delegátce dvoulitrovou láhev. Dívka ji potěžká, chvilku si s ní pohrává, pak udělá to, na co všichni čekají. Vyndá špunt a korek odhodí daleko za sebe. Láhev skončí opět u instalatéra, který začne rozlévat čirý nápoj do připravených kalíšků. Na návsi je asi dvě stě lidí a každý si chce s hosty ťuknout.

  „Boys, flaška bez zátky se musí v Čechách vypít!“ pronese Sugar.

  Angličané souhlasí.

  „Na zdraví!“ vykřikne Hýbl a lidé zvedají pohárky s pálenkou.

  „Na zdraví!“, tato slova mládenci znají. Byla jedněmi z prvních, s kterými se v Čechách setkali. Objeví se další láhve. Celý přípitek se několikrát opakuje. Všem se brzy rozzáří tváře. V hrdlech to příjemně škrábe. Domorodci vědí, že jim hosté odpustili. Také pomatený Jiřík byl zpacifikován. Dostal potřebnou dávku a leží přikurtován v houkající sanitce.

Koláž 1

Pája tlačí na Sugar. Je čas pokračovat dál. Chlapi sedí v minibuse. Libopolská hruškovice krásně hřeje a oni mají pocit, že našli střed všehomíra.

(pokračování za tři týdny)

Autor: Luboš Vermach | sobota 27.11.2021 16:59 | karma článku: 26,38 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Luboš Vermach

Mám rád trávu ze svýho políčka

Tímhle popěvkem známého feťaka započala tragédie, na jejímž konci bylo několik mrtvých, ale také zatčených jednoho z vlivných obchodních seskupení...

20.4.2024 v 16:59 | Karma: 5,53 | Přečteno: 315x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Silnice plné kliftonů

Připravuje-li se zátah na nebezpečné živly, je třeba hodně policejních sil. Ne vždy to dopadne tak, jak se plánovalo. Pak ovšem vzniknou situace, které málokdo předpokládal...

6.4.2024 v 16:59 | Karma: 11,20 | Přečteno: 408x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Když zelináři pašují sexuální otrokyně

Zdánlivě nesmyslnou činnost provozuje gang, který vypadá jako solidní zelinářská firma. Jenže zvyky z minulosti je neopustili ani dnes. Proto nepřekvapí, když policie otevře dodávku s kapustou a zelím, a najde mezi zbožím...

16.3.2024 v 16:59 | Karma: 25,49 | Přečteno: 774x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Polyamorikem proti své vůli

Začalo to tím, že manželský pár poskytnul podnájem krásné mladé ženě. V průběhu let se v domě utvořil zajímavý trojúhelník. Potíž je v tom, že se vztahy v trianglu povážlivě vychýlily jedním směrem

22.2.2024 v 11:37 | Karma: 25,26 | Přečteno: 811x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Miláčku, ty víš, že já už jiná nebudu

Všemi mastmi mazaná paní Gregorová ví moc dobře, jak se dostat k tomu, co chce. Bez ohledu na to, co nakonec způsobí, si jde tvrdě za svým cílem

10.2.2024 v 16:59 | Karma: 25,36 | Přečteno: 763x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Každá tady ví, že jsou všichni stejný

Tahle otřepaná věta byla pronesena na pravidelném dýchánku vybraných dam z lepší společnosti. Koho se týkala je nabíledni. Ale souhlasily s ní všechny účastnice, které se dostavily?

20.1.2024 v 16:59 | Karma: 26,33 | Přečteno: 613x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Kam ukryli sexuální otrokyně?

Jsou věci, nad kterými bychom neměli přivírat oči. Pokud tak učiníme, začnou nám narůstat do neřešitelných problémů. Potom se i při sebelepší práci policie nedá vše napravit. Nebo snad ano?

30.12.2023 v 16:59 | Karma: 25,75 | Přečteno: 777x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Nalákali je do Anglie na modelky

Začínali jako překupníci s lidským masem. Pak se chytli šance a začali podnikat v legálním byznyse. Uspěli a dnes jsou z nich velcí obchodníci. Přesto neopustili kšefty z minula. A to nezůstalo bez odezvy...

16.12.2023 v 16:59 | Karma: 25,52 | Přečteno: 839x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

To byly časy, když se tady práskalo

Pojďme se vrátit o několik desetiletí zpět a přečíst si, čím se tehdy někteří, co to později dotáhli hodně vysoko, zabývali. Je to sice k uzoufání, ale čert ví, co se děje dnes. Nebo myslíte že ne?

25.11.2023 v 16:59 | Karma: 26,18 | Přečteno: 705x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Jako voják naší lidové armády se snažím o udržení světového míru

Tohle a jiné režimní plky otisklo kdysi Rudé právo v rubrice "Ohlasy čtenářů" zapálenému kapitánovi tehdejší armády. Mnozí se dnes podiví, kam až to mladý důstojník dotáhnul. Jenže minulost dostihne člověka, když to nejméně čeká.

11.11.2023 v 16:58 | Karma: 25,46 | Přečteno: 944x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Dej mi sílu, abych ten projekt dotáhl do konce

Jo, takhle si občas povzdechnete, když děláte s lidmi jako je Benův poskok Slávinka. Tenhle poseroutka vám třeba na otázku "proč úkol popletl" sebejistě odpoví, "že neví" a jeho manžel Mirda ho za to dokonce...

28.10.2023 v 16:59 | Karma: 26,00 | Přečteno: 452x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Necháme problém být, však on časem vyhnije

Já bych si tím nebyl tak jistý. Právě tam, kde to člověk nejméně očekává, nemusí uvedená premisa platit. Potom nezbývá než věřit, že z maléru nějakým zázrakem vyklouzneme. Ale co když ne?

7.10.2023 v 16:59 | Karma: 25,26 | Přečteno: 525x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Hlásím splnění úkolu, obě výpravy jsou mimo ČR

Tuhle zprávu jsme poslali šéfům do Londýna. Že nám hrozila parádní ostuda? To nikomu nevadí. Hlavně, že jsme "Seniory" a "Sirotky" v pořádku odlifrovali. Já vím, trochu drsné, ale jsme přece v...

16.9.2023 v 16:59 | Karma: 25,34 | Přečteno: 600x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Je tohle konec ďábelské ženy?

Vždy chtěla být na čele. Tomu obětovala veškerý čas a energii. Stejně jako k sobě se chovala k podřízeným. Chtěla po nich víc a víc. Když děvčata úkoly zvládla, nároky zvýšila. K čemu to ve finále vedlo? Budete se divit, ale...

26.8.2023 v 16:59 | Karma: 25,77 | Přečteno: 823x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Sedm rozhněvaných děvčat nemělo s napadenou slitování

Co k tomu dodat? Snad jen to, že trestnou výpravu plnou násilí orámovala slova jako mrcha, suka, prasica, sviňa, szuka, schweine nebo kur... Adresátkou tolika nenávistných slov může být jedině...

5.8.2023 v 16:59 | Karma: 25,63 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Proč to odnesla i prdelka česká, proč?

Horká červencová noc je jako stvořená na báječný rande. Jenže to by se na vás nesměli přilepit Veselej a Rohatej. Tihle dva gumáci totiž mají na svědomí několik...

15.7.2023 v 16:59 | Karma: 25,80 | Přečteno: 689x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Lištičko, vylez ven, čeká tě budulínek

Je možné, že krásná dívka probudí v seniorovi roky spící zvíře? Podle toho, co jsme od ní slyšeli, ano. A došlo k tomu takto...

24.6.2023 v 16:59 | Karma: 25,68 | Přečteno: 575x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Ukrajinka Jevropa

Jistě, je milá a statečná, ale ani ona se neubrání faux paux, když se zapomene s jedním z cizích ochránců, jenž je jí tak sympatický.

3.6.2023 v 16:59 | Karma: 25,23 | Přečteno: 604x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Už několik let flirtuje s mladými muži

Proč ne, když jí románky o generaci starší manžel velkoryse promíjí. Jenže nyní se známá podnikatelka přepočítala. O urostlého mladíka projevila zájem její neméně přitažlivá neteř. Ta jde podobně jako teta tvrdě za...

20.5.2023 v 16:59 | Karma: 25,63 | Přečteno: 794x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Joj, ľudová Čína, tam je budoucnost

Řada z vás s tím nebude souhlasit, ale stačí si poslechnout slova seběvědomého docenta, jemuž zdatně sekunduje populární magistr a neotřelý pohled na dalších padesát let je na světě.

29.4.2023 v 16:59 | Karma: 25,90 | Přečteno: 652x | Poezie a próza
  • Počet článků 134
  • Celková karma 18,56
  • Průměrná čtenost 836x
Ekonom, účetní, dělňas, skladník, zástupce ředitelky, fotbalista a dopisovatel. Tak za tohle všechno jsem  dostával peníze. Dnes jsem spokojený a skromný rentiér, proto se mohu věnovat tomu, co mě baví. Třeba vyprávět  příběhy o lidech, které jste určitě někde potkali. Já kupříkladu ve svých románech "Miláček Anglie" a "Ta naše nadace česká". Chcete-li vědět více o této "everlasting story", neváhejte a pište na machvr@seznam.cz

Hezký den všem přeje V .R. Mach

Seznam rubrik