Má docentka právo uhodit začínající asistentku?

Kdysi vlepila holčička svojí mamince facku. Uteklo dvacet let a paní docentka může vše napravit. Podaří se jí to? Hádal bych, že ...

Kapitola třetí - pokračování  

Rudnohorské kratochvíle  

(Sochy z písku 3.5.)

(Ben Preuss, Mirek, ČR)

 Druhá příhoda, která potvrdí, že docentka je člověk, jenž mladým rozumí, se stala pár let po revoluci. Ema se už dávno vypracovala na docentku a její dcera učí jako odborná asistentka na stejné fakultě. Na rozdíl od matky je Emička přísná a nesmlouvavá. Na univerzitě působí teprve rok, ale nic svým žákům neodpustí. Vede seminář speciální andragogiky. Má na starost dva kroužky třetího ročníku: šest chlapců a třicet čtyři děvčat. Závěrečný zápočtový test, ani ten opakovaný, nezvládlo dvacet nešťastnic. Je ohrožen postup do vyššího ročníku celého kroužku. Co s tím?

  Na neoblomnou zkoušející naléhá vedoucí katedry. Nic. Zkouší to její zástupkyně docentka Buchcarová. U dcery nepochodí. Nezlomí ji ani proděkanka, která zná tvrdohlavou asistentku od školky. Velká Ema se jde poradit s děkanem. Spolu vymyslí rafinovaný plán. Odpoledne je vyhlášen dodatečný děkanský termín. Mimořádný zápočtový test je naplánován na pozítří, třicátého června. Emička protestuje, ale marně. Nyní záleží na docentce, jak akci zvládne. V sázce je hodně. Tolik studentek ještě ročník neopakovalo.

  Buchcarovic ženské žijí na proseckém sídlišti. Před lety tam Drábek zatlačil na úřady a docentka dostala dekret na třípokojový byt. Pro matku s jedinou dcerou to byl zázrak. Dostatek prostoru znamená komfort. Proto si Emička může dovolit každé ráno hodinku v koupelně. Toho docentka využije. Zatímco se magistra sprchuje, sebere jí všechny klíče. Nezapomene ani na to nejdůležitější – koženou aktovku s testovými otázkami. Jsou ještě náročnější než minule. Puntičkářská asistentka si navíc zpracovává seznam odpovědí. Ty jsou v aktovce také. Mladá je pořád v koupelně, a tak matka zamkne byt ve třetím patře. Za chvilku nasedá do taxíku a s „vypůjčenou“ aktovkou ujíždí na fakultu. Stihla to na chlup. Další osud dívek vypadá nadějně.

  Je osm ráno. Docentka vchází do třídy. Stresem sužovaná děvčata vycítí šanci. Přišla stará Buchcarka, mladá tu není, bábuška je dobrá, ta to jen tak nenechá, šeptají jedna druhé. Ema rozdá testy a beze slova píše na tabuli data z dalšího dokumentu. Na bílém podkladu magnetické tabule se postupně objevují černé značky: jedna ef, dvě bé, tři é…, čtyřicet gé. Studentky na vše vytřeštěně zírají.

  „Děvčata, prosím, nejvýš na osmdesát procent, jinak to bude podezřelé,“ šeptá docentka, která chodí mezi lavicemi.

bílá tabule

  Mrtvoly na židlích zázračně ožily, neboť pochopily, že přišla spása z nebe. Tu a tam se ozve nesmělý smích. Za dvacet minut je hotovo.

  „Doufám, že jste si otázky alespoň přečetly,“ prohodí zkoušející a sbírá z lavic testy.

  „Ano, paní docentko!“ je slyšet jasné zvolání dvaceti dívčích hlasů, spojených v jeden.

  Buchcarová maže nápovědu a ještě ve třídě práce opraví. V indexech se objeví zápis: Započteno, 30. června 1993. Doc. Buchcarová. Když zavírá dvacátý Výkaz o studiu, nakoukne do třídy děkan.

  „Je všechno v pořádku?“ zeptá se a hned přidává omluvu. „Promiňte, paní docentko, nechtěl jsem vyrušovat, ale jdu kolem… Jistě chápete.“

  „Ano, pane děkane, všechno v pořádku. Myslím, že dnes byly studentky dobře připraveny.“

  „Výborně, paní kolegyně, výborně. Hezké prázdniny, děvčata.“

  Slečny se usmívají na odcházejícího děkana. Docentka si hlasitě oddechne. Vyndá papírový kapesníček a setře pot z čela. Pak ztěžka vstane a rozhlédne se po učebně.

  „Milé studentky, o tom, co se dnes stalo, nikomu ani muk. A moji Emu omluvte, je do všeho taková hrr.“

  Rozdává děvčatům indexy a ony stále nevěří, čeho byly svědky. Jedna z dívek dojatě zavzlyká: „Takovou bych chtěla mít mámu.“

  Docentce slova neunikla. Kéž bych podobnou větu slyšela od Emy. No, ještěže mám tyhle děti, řekne si. Pak velká kvočna vypochoduje ze třídy a za ní coby hejno kuřátek cupitají studentky. Paní Buchcarová dnes budoucím učitelkám předvedla skutečnou školu hrou.

  V poledne se vrátí domů. Jde do kuchyně. Položí aktovku s klíči na stůl. Zahlédne Emičku a hned pozná, že je zase v transu. Ach, ty její nervy, ach, ty její mánie.

  „Copak se děje, Emi?“ zeptá se opatrně, když vidí, že dcera bez přestání chodí po bytě jako lvice v kleci. Z jedné místnosti do další a tak pořád dokola. Vztek jí silně cloumá a na maminku se jenom mračí.

  „Mamko, jak jsi to mohla udělat?! Já vím, že jsi všem dala zápočet! Musím tě zklamat: odpovědi byly špatně. Když jsem je přepisovala, posunula se mi šablonka. Půjdu hned za děkanem a budu žádat o přezkum výsledků. A nemysli si, že to nestihnu – semestr končí až večer,“ štěká okolo sebe.

  Velká paní, která má celý život otevřené srdce pro všechny lidi dobré vůle, se rozmáchne a širokou dlaní udeří dceru do tváře. Ta překvapením oněmí.

  „Tahle facka měla přijít už tenkrát v tom řeznictví!“ je slyšet mámin hlas.

  Zaskočená Emička se zamkne v koupelně, kde stráví celé odpoledne.

  Nazítří se odstěhuje k Drábkovi. Vydrží u něj rok, pak uteče s řeckým barmanem na Kypr. Tohle zopakuje vícekrát. Bouřlivé vztahy s cizinci budou střídány s návraty k otci, u něhož vždy najde azyl. Zdá se, že její eskapády skončily o posledních Vánocích, kdy se objevila s podlomeným zdravím a vizáží stařeny na Proseku. Matka ji málem nepoznala. Nezanevřela na dospělou dcerku a snaží se jí všemožně pomáhat. Dokonce ji přivedla zpět na fakultu, kde spolu učí. Zatím nejsou se svéráznou magistrou potíže. Zatím.

Koláž 1

  Korpulentní dáma milým a laskavým hlasem hodinu vyprávěla hostům o práci s dospívajícími dětmi, jimž chybí rodičovská péče, láska a něha. Pánové na ni soucitně hleděli. Vůbec nechápali, proč mají poslouchat zrovna tohle. Jenže lidé v Anglii už jsou takoví: zdvořilí, navzájem ohleduplní, mající respekt pro odlišnosti. Statečně vydrželi poslední přednášku až do konce.

(pokračování za tři týdny)

Autor: Luboš Vermach | sobota 25.9.2021 16:59 | karma článku: 27,06 | přečteno: 827x
  • Další články autora

Luboš Vermach

Studna

Tahle kamenná studna skrývá jedno velké tajemství. Aby bylo odtajněno, musela se policie dostat až na její dno. Tam pod hromadou dek objevili...

11.5.2024 v 16:59 | Karma: 4,67 | Přečteno: 204x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Mám rád trávu ze svýho políčka

Tímhle popěvkem známého feťaka započala tragédie, na jejímž konci bylo několik mrtvých, ale také zatčených jednoho z vlivných obchodních seskupení...

20.4.2024 v 16:59 | Karma: 6,00 | Přečteno: 341x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Silnice plné kliftonů

Připravuje-li se zátah na nebezpečné živly, je třeba hodně policejních sil. Ne vždy to dopadne tak, jak se plánovalo. Pak ovšem vzniknou situace, které málokdo předpokládal...

6.4.2024 v 16:59 | Karma: 11,53 | Přečteno: 416x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Když zelináři pašují sexuální otrokyně

Zdánlivě nesmyslnou činnost provozuje gang, který vypadá jako solidní zelinářská firma. Jenže zvyky z minulosti je neopustili ani dnes. Proto nepřekvapí, když policie otevře dodávku s kapustou a zelím, a najde mezi zbožím...

16.3.2024 v 16:59 | Karma: 25,49 | Přečteno: 777x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Polyamorikem proti své vůli

Začalo to tím, že manželský pár poskytnul podnájem krásné mladé ženě. V průběhu let se v domě utvořil zajímavý trojúhelník. Potíž je v tom, že se vztahy v trianglu povážlivě vychýlily jedním směrem

22.2.2024 v 11:37 | Karma: 25,26 | Přečteno: 814x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy

18. května 2024  17:48

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

  • Počet článků 135
  • Celková karma 14,59
  • Průměrná čtenost 829x
Ekonom, účetní, dělňas, skladník, zástupce ředitelky, fotbalista a dopisovatel. Tak za tohle všechno jsem  dostával peníze. Dnes jsem spokojený a skromný rentiér, proto se mohu věnovat tomu, co mě baví. Třeba vyprávět  příběhy o lidech, které jste určitě někde potkali. Já kupříkladu ve svých románech "Miláček Anglie" a "Ta naše nadace česká". Chcete-li vědět více o této "everlasting story", neváhejte a pište na machvr@seznam.cz

Hezký den všem přeje V .R. Mach

Seznam rubrik