Kam až sahají Gregorovi?

Rozhodně dál než do třetí řady. Co je však mnohem vážnější? Jsou nepřehlédnutelní. Některé znáte z médií, jiné vám představily mé blogy. Osudy Gregorů a "Gregorek" vás zajímají, tak proč ve vyprávění nepokračovat.   

Úvod

Na počátku byl Benjamin

(Sochy z písku / Ta naše nadace česká)

(Ben Preuss, Mirek, ČR)

Začalo to jako v pohádce. Před sto lety žil v Plzni zámožný měšťan a významný pivovarník Benjamin Gregor, který měl syny Václava, Jana a Františka. Nejstarší – Václav, strojní inženýr ze Škodových závodů – byl vyslán na konci dvacátých let do Indie, aby zde vedl výstavbu velkého pivovaru. V Kalkatě poznal svou budoucí ženu – Paulu von Wittelsbach. Po roce známosti se vzali a během sedmi let se jim narodily čtyři děti.

  Když vypukla druhá světová válka, přesídlili do Velké Británie. Tady Václav bez velkého rozmýšlení využil nabídku pracovat v Benešově exilové vládě. Po osvobození se do staré vlasti nevrátili a on přednášel na univerzitách ve Skotsku. Od šedesátých let, kdy se rodina usadila v Londýně, přešel do služeb několika vlád Jejího Veličenstva.

  Nejstarší z jeho dětí se jmenuje Charles. Po absolutoriu na Oxfordu se upsal londýnské radnici. Díky sňatku s baronkou Henriette, sestřenicí Richarda Yorka Duncana, XI. lorda z Duncanu, získal v Británii tolik potřebný sociální status. Lordovy konexe mu dopomohly k nástupu na ministerstvo zahraničí. Zde udělal skvělou kariéru, kterou zakončil na pozici hlavního zahraničního poradce premiérky Thatcherové. Jak stoupala Charlesova prestiž, rostly i požadavky na jeho společenské aktivity. Na manželčino naléhání začali podporovat významné charitativní akce, což vedlo k založení nadace Old Silent London Foundation, jež cílí na kulturní, sociální a vzdělávací sféru.

  Jako člen britské delegace se zúčastnil mnoha mezinárodních jednání. Na nich se vídával s diplomaty z druhé strany železné opony. Několikrát navštívil pracovně i Československo, kde se mohl setkat s příbuznými. Charles sametovou revoluci uvítal. Rychle využil pracovních a rodinných kontaktů a v roce devatenáct set devadesát jedna spolu s manželkou zřídili v Praze pobočku londýnské nadace. Její hrdý název „The Golden Silent Prague Foundation“ jasně odkazuje na to, že jejími zakladateli jsou Gregorovi.

  Manželé stále žijí ve velkém domě v londýnské ulici Pelham. Jen léto tráví na zámku Duncanglenn, na rodovém panství Duncanů v hrabství Yorkshire. Na zasloužený odpočinek mají nárok, neboť se největší měrou zasloužili o to, že se rodinný klan vyšvihl mezi padesát nejbohatších rodin v Británii. Jak by ne, vždyť majetek společenství Duncanů a Gregorů je odhadován na tři miliardy liber!

  Charles a Henriette mají syna a o jedenáct let mladší dceru. Sir George, premiant z Oxfordu, je uznávaný odborník přes finance a schopný manažer. Brzy po studiích se dostal do řídicích struktur společností svázaných s jejich velkou rodinou. Tam krůček po krůčku stoupal až na vrchol mocné korporace. Lady Patricie se po studiích v Cambridgi vypracovala ve znamenitou právničku. Pak působila ve státní službě. Nyní tato krásná, inteligentní a nevyzpytatelná dáma pracuje pro rodinný klan.

  Druhým Benjaminovým synem byl Jan. Jeho dcera Vlasta, docentka na katedře anglistiky, která po otci zdědila vilku v plzeňských Černicích, si vzala chirurga Norberta Preusse. Ze svazku vzešli Ben a Jiřinka. Třetí pivovarníkův syn, František, měl dceru Janu. Osud tomu chtěl, že se ocitla v roce devatenáct set šedesát osm v Německu. Zůstala tam a v Augsburgu se provdala za speditéra Altenkopfa. Má s ním děti Thomase a Anitku.

  Z genealogie víme, že rodinné stromy nabývají nejrůznějších tvarů. Jak vidno, ten, který začíná Benjaminem Gregorem, se rozrostl hodně doširoka. Má větev anglickou, českou i německou. A jelikož Charles, Vlasta a Jana jsou pokrevními bratranci a sestřenicemi, jejich děti George, Patricie, Ben, Jiřinka, Thomas a Anitka jsou Benjaminovými pravnoučaty. Je chvályhodné, že navzdory vzdálenostem a nepřízni osudu vydrželo pouto rodinných svazků dodnes.

  I to je důvod, proč vám můžeme představit jeden rok ze života významné pražské nadace. Bude naplněn mnoha okamžiky přátelství, naděje, zrady a zklamání. Poznáme spoustu rozličných postav v čele s potomkem a jmenovcem slavného pivovarníka Benem Preussem. S ním si projdeme nesčetnými porážkami, neboť jenom ty vedou ke zdárnému konci.

Koláž 1

  A protože v ději zaznívá kromě češtiny také angličtina a němčina, zvolili jsme pro plynulé převyprávění jazyk nám nejbližší – jazyk český.

(první kapitola za tři týdny)

Autor: Luboš Vermach | sobota 24.10.2020 16:59 | karma článku: 24,89 | přečteno: 690x
  • Další články autora

Luboš Vermach

Mám rád trávu ze svýho políčka

Tímhle popěvkem známého feťaka započala tragédie, na jejímž konci bylo několik mrtvých, ale také zatčených jednoho z vlivných obchodních seskupení...

20.4.2024 v 16:59 | Karma: 5,55 | Přečteno: 324x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Silnice plné kliftonů

Připravuje-li se zátah na nebezpečné živly, je třeba hodně policejních sil. Ne vždy to dopadne tak, jak se plánovalo. Pak ovšem vzniknou situace, které málokdo předpokládal...

6.4.2024 v 16:59 | Karma: 11,20 | Přečteno: 408x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Když zelináři pašují sexuální otrokyně

Zdánlivě nesmyslnou činnost provozuje gang, který vypadá jako solidní zelinářská firma. Jenže zvyky z minulosti je neopustili ani dnes. Proto nepřekvapí, když policie otevře dodávku s kapustou a zelím, a najde mezi zbožím...

16.3.2024 v 16:59 | Karma: 25,49 | Přečteno: 774x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Polyamorikem proti své vůli

Začalo to tím, že manželský pár poskytnul podnájem krásné mladé ženě. V průběhu let se v domě utvořil zajímavý trojúhelník. Potíž je v tom, že se vztahy v trianglu povážlivě vychýlily jedním směrem

22.2.2024 v 11:37 | Karma: 25,26 | Přečteno: 811x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Miláčku, ty víš, že já už jiná nebudu

Všemi mastmi mazaná paní Gregorová ví moc dobře, jak se dostat k tomu, co chce. Bez ohledu na to, co nakonec způsobí, si jde tvrdě za svým cílem

10.2.2024 v 16:59 | Karma: 25,36 | Přečteno: 763x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 134
  • Celková karma 18,57
  • Průměrná čtenost 836x
Ekonom, účetní, dělňas, skladník, zástupce ředitelky, fotbalista a dopisovatel. Tak za tohle všechno jsem  dostával peníze. Dnes jsem spokojený a skromný rentiér, proto se mohu věnovat tomu, co mě baví. Třeba vyprávět  příběhy o lidech, které jste určitě někde potkali. Já kupříkladu ve svých románech "Miláček Anglie" a "Ta naše nadace česká". Chcete-li vědět více o této "everlasting story", neváhejte a pište na machvr@seznam.cz

Hezký den všem přeje V .R. Mach

Seznam rubrik