Jak svět přichází o talenty

20. 04. 2019 16:59:58
Pád z piedestalu slávy někdy nabere rozměru antické tragédie. To se také stalo jedné noci nadanému mladíkovi, kterého lze bez nadsázky zařadit do kategorie tzv. V.I.P. Ale každá ztráta, díkybohu, časem přebolí.

Kapitola patnáctá - pokračování

Na prahu dospělosti

(Miláček Anglie 15.3.)

Ráno v devět se Patricie probudí a je jí zle. Pomalu si vybavuje, co včera zažila. Kenny ji před všemi znemožnil, když se na parketě líbal s Bonnie. To neměl dělat. Tímhle způsobem se mnou žádný kluk jednat nebude. Ještě dnes mu zavolám, že je mezi námi konec. Převaluje se v posteli, třeštící hlavu má zabořenou do polštáře. Nevydrží to ticho. Vstane a jde k oknu. Odhrne závěsy a otevře okenice. Zapne rádio. Hrají smutnou skladbu. Na tu nemá náladu. Rozhodne se naladit jinou stanici, ale než se jí to podaří, vstoupí do vysílání hlasatel s důležitou zprávou.

„Vážení posluchači, od časného rána vás informujeme, že ve dvě hodiny v noci došlo na řece Temži k vážnému neštěstí. U jednoho z mostů v centrálním Londýně narazil říční tanker do malého výletního parníku, kde se v tu dobu bavila stovka pasažérů. Náraz byl tak silný, že se loď převrátila. Doposud se pohřešuje asi třicet lidí. Dalších patnáct těl bez známek života bylo nalezeno londýnskými požárníky a záchranáři. Vyčkejte dalších zpráv.“

Pat se sevřelo srdce. Podvědomě cítí, že se tragédie dotýká jí samé. Jackie přece mluvila o nějaké lodi, o nějakém parníku. Chystalo se tam několik přátel z Jasmine Baru.

„Proboha, i Kenny!“ vykřikne zoufale.

Vykloní se z okna a dívá se přes ulici na dům naproti. V pokoji kamarádky jsou vytažené rolety. To znamená, že je vzhůru. Pat vezme do ruky telefon a pomalu vytáčí číslo. Pak se zarazí. Vrátí sluchátko na místo. Na takový rozhovor nemá odvahu. Chodí sem a tam. Bojí se vyjít na chodbu. Také si připomene včerejší pití. Do spánků jí buší kovadlinkami tisíc malých kovaříků, a ne a ne přestat. Všude je podezřelé ticho. Je sice nedělní dopoledne, ale ten klid ji znervózňuje. Zaslechne kroky. Někdo je za dveřmi. Ozve se slabé zaklepání. Vejde matka.

„Pat, holčičko, pojď ke mně, pojď sem, zlatíčko.“

Patricii se sevře srdce. Zná ten výraz očí i způsob mluvy. Ví, že přijde strašlivá zpráva. Zažila to jako malá, když jí ředitelka Mooreová oznamovala, co se stalo s babičkou.

„Maminko, Kenny je po smrti, viď?“ pronese takřka neslyšně.

„Drahoušku, je nám to všem moc líto,“ přitaká Henriette a pevně obejme dceru.

„Proč tam chodil? Proč šel na tu loď a nezůstal raději se mnou?“ vzlyká.

„Holčičko, o čem to mluvíš? Na jakou loď měl jít?“

„No přece na ten parník, jak o tom mluvila Bonnie. Vím, že se loď v noci potopila.“

„Ne, Patricie, tam nebyl, ani na žádné jiné lodi nebyl.“

„A jak teda víš, že zemřel?“

„Před chvílí telefonoval otci starý Brochard, že ve čtyři ráno někdo přivolal policajty ke dvěma mrtvým. Hned poznali toho tvého fotbalistu a vedle něj ležela nějaká Skotka. Našli je u bývalých hollowayských jatek na dvorku za hernou Parník. V té ulici Bobickovi bydlí, nebo ne?“ Pat mlčky pokývá a s vytřeštěnýma očima sleduje matku.

„Přimotali se do přestřelky mezi gangy ze Západní Indie. Šlo o drogy. Ten kluk i ta holka v tom byli namočení. No, nekoukej se tak na mě. Tohle nám sdělil Brochard. Já jen opakuji jeho slova. Pat, varovala jsem tě už na podzim, že to není chlapec pro tebe.“

Patricie se od matky prudce odtáhne. Ta ji chvíli pozoruje, pak bez rozloučení odejde. Děvče se složí na postel a začne plakat. Brzy pláč přejde ve velkou zlost: hněvá se na sebe, na matku, na Bonnie, na Kennyho, na celý svět. Uklidní se až večer. Přesto celou noc probdí.

Další týden proběhly v Londýně smuteční obřady za čtyřicet obětí lodního neštěstí. Mezi nimi byl také milánský fotograf Pepe. Jeho přítelkyně Jesabel Oghurková se jako zázrakem zachránila. Jackie s Aishou uklidňovaly Pat, že si nemá co vyčítat. Zmýlit se v partnerovi může každá žena. Plakala ještě několik dnů. Ve čtvrtek šla do školy, kde zjistila, že složila výtečně druhou půlku maturity. Dosáhnout na samá áčka a devadesát sedm procent zrovna na Westminsterské má svou váhu. Úspěch jí zvedl náladu. Cestou na Pelham si připomněla, že stáž v New Yorku se blíží. Doma se naposledy podívala na fotografii Kennyho. Dostala ji od něj na začátku prázdnin. Obrázek pohledného, usmívajícího se chlapce v modro-bílém dresu a s míčem v ruce položí pod vzácný dopis z Cambridge.

Až později bude vídat v televizi tým Tottenhamu, vždy se jí vybaví její Kenny, talentovaný anglický fotbalista, který zemřel tak mlád.

(pokračování za dva týdny)

Autor: Luboš Vermach | sobota 20.4.2019 16:59 | karma článku: 23.31 | přečteno: 636x

Další články blogera

Luboš Vermach

Když zelináři pašují sexuální otrokyně

Zdánlivě nesmyslnou činnost provozuje gang, který vypadá jako solidní zelinářská firma. Jenže zvyky z minulosti je neopustili ani dnes. Proto nepřekvapí, když policie otevře dodávku s kapustou a zelím, a najde mezi zbožím...

16.3.2024 v 16:59 | Karma článku: 21.08 | Přečteno: 707 | Diskuse

Luboš Vermach

Polyamorikem proti své vůli

Začalo to tím, že manželský pár poskytnul podnájem krásné mladé ženě. V průběhu let se v domě utvořil zajímavý trojúhelník. Potíž je v tom, že se vztahy v trianglu povážlivě vychýlily jedním směrem

22.2.2024 v 11:37 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 796 | Diskuse

Luboš Vermach

Miláčku, ty víš, že já už jiná nebudu

Všemi mastmi mazaná paní Gregorová ví moc dobře, jak se dostat k tomu, co chce. Bez ohledu na to, co nakonec způsobí, si jde tvrdě za svým cílem

10.2.2024 v 16:59 | Karma článku: 25.09 | Přečteno: 753 | Diskuse

Luboš Vermach

Každá tady ví, že jsou všichni stejný

Tahle otřepaná věta byla pronesena na pravidelném dýchánku vybraných dam z lepší společnosti. Koho se týkala je nabíledni. Ale souhlasily s ní všechny účastnice, které se dostavily?

20.1.2024 v 16:59 | Karma článku: 26.33 | Přečteno: 604 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

David Snítilý

... a co je vlastně normální aneb nudné vztahy

„A je sexy ten Váš kamarád?“ provokovala Marka Tereza. „Ne tak jako já," kasal se Marek. „Sexy s tímhle pivním mozolem?" poukázala na jeho zvětšujícího se milana. „To není pupek, to je charisma," oponoval nádherné femme fatale.

29.3.2024 v 7:40 | Karma článku: 6.54 | Přečteno: 96 | Diskuse

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 8.67 | Přečteno: 139 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 203 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.54 | Přečteno: 199 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.99 | Přečteno: 133 | Diskuse
Počet článků 132 Celková karma 24.41 Průměrná čtenost 845

Ekonom, účetní, dělňas, skladník, zástupce ředitelky, fotbalista a dopisovatel. Tak za tohle všechno jsem  dostával peníze. Dnes jsem spokojený a skromný rentiér, proto se mohu věnovat tomu, co mě baví. Třeba vyprávět  příběhy o lidech, které jste určitě někde potkali. Já kupříkladu ve svých románech "Miláček Anglie" a "Ta naše nadace česká". Chcete-li vědět více o této "everlasting story", neváhejte a pište na machvr@seznam.cz

Hezký den všem přeje V .R. Mach

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...