Milionář, ten těžkej chleba má

George Gregor, bratr půvabné Patricie, patří mezi významné členy bohaté londýnské rodiny. Tím spíše, že je už nějaký čas připravován na roli příštího vládce vlivného klanu. Ale i on si musí své místo na slunci vybojovat a proto …

 

Příběh sedmý

George míří vzhůru

(Miláček Anglie kap 7)

Na sklonku léta sedmaosmdesátého dojde u Gregorů k nenápadné, leč významné změně. Tehdy  dorazil do Londýna notář Poupe a přivezl Charlesovi vzkaz od lorda Richarda. Ten si myslí, že nastal čas pro zapojení George do spravování záležitostí  klanu. Volbu usnadnil fakt, že se ambiciózní mladík  projevuje jako rozený manažer. Promoval v Oxfordu před pouhými třemi lety, přesto se mu v uplynulém půlroce podařil husarský kousek, když odhalil jednu z mála slabin, kterou rodinné podnikání mělo. Plán přednesený na jaře v Radě ředitelů Duncan-Gregorova klanu byl ďábelsky jednoduchý.

  „Proč se neustále vysilovat bojem s miliardářem Wolseym? Naše obchodní zájmy se nikde nekříží a letitý spor škodí všem. Zahlaďme staré křivdy a pojďme spolu dobýt tu nevzhlednou a zaostalou kótu zvanou ‚východní Londýn‘. Všichni, co tu sedíme, víme, že se tam budou dít velké věci. Světová výstava, obří zábavní park. V plánu je dokonce olympiáda. Také se hovoří o nových linkách metra z Heathrow na East End a z Chelsea do Hackney. Město se rozroste do krásy, ale to je nám koneckonců jedno. Rozhodující je, že se budou investovat miliardy. Tolik peněz tady nebylo sto let. Přátelé, my se máme od čeho odpíchnout. Můj strýc Richard, lord z Duncanu, tam vlastní dost pozemků, jenom jsou na různých místech. Skupme ty zbylé, ať máme souvislá území. Pak nás radnice ani vláda nemůžou nikdy obejít a podmínky budeme diktovat my. Ano, bude to stát spousty prachů, ale těch má Archibald Wolsey hromadu. A ten na tohle uslyší. S výkupem nám pomůžou tamní bossové. To pro případ, že by místní dělali problémy. Co říkáš, otče? Ty tam přece máš kontakty z dřívějška.“

  „Myslíš Lofasovi z Hackney?“ zeptá se opatrně Charles.

  „Jo, mám na mysli tyhle hochy.“

  „Georgi, synu, tvůj nápad má logiku. Nás jedenáct u stolu jsi přesvědčil,“ podívá se po přikyvujících mužích, „a jestli se ti to podaří také s Měňavkou Archiem, pojedeme spolu za Lofasovými do Hackney.“

  George správně odhadl, že vidina pořádných peněz je jediným prostředkem k nastolení míru mezi jeho rodinou a panem Wolseym. Jenom nečekal, že budou muset nabídku o tolik zvýšit. Mazaný podnikatel si postavil hlavu. Věděl, že se něco peče s Rusy a že lidé jako on nemohou stát stranou. A tak Charles chtě nechtě musel přibrat byznysmena do své obchodní komise. Až potom vstoupil A. M. Wolsey do projektu Východní Londýn jako hlavní investor. Válečná sekera byla po dlouhých osmi letech zakopána. Teď se čeká, jak dopadne schůzka s Lofasy.

  Jak se Charles Gregor, jeden z nejspolehlivějších britských diplomatů, mohl dostat ke kontaktům na rodinu ovládající nebezpečný byznys na půlce East Endu, ví málokdo. Každý máme svá tajemství, která se nám po letech tu a tam připomenou. Stejné je to u Charlese. Jeho potěšením bývaly karty. Jako mladý jezdíval hrát do několika pochybných podniků rozlezlých po všech možných koutech této hříšné čtvrtě. Brzy získal pověst karbaníka, který vyhrává slušné peníze. A často v klubech, které ovládali Lofasovi.

  Ti sem přišli v polovině devatenáctého století z Panonie. Během několika generací se vypracovali mezi rodiny, bez kterých se řada věcí nehne ani o píď. Děvčata, alkohol, hospody, prádelny, raketing, ale také udržování elementárního klidu a pořádku na územích, jež jim patří, to jsou činnosti, kterými se Lofasovi zabývají. Charles jim jako mladý právník dával rady při řešení problémů se zákonem a oni nad ním drželi na svém teritoriu ochrannou ruku. Tohle trvalo pět let. Pak se dlouho neviděli. Až teď k nim zavítal s dospělým synem, aby je požádal o pomoc při koupi pozemků, které jsou rozprostřeny na nejrůznějších místech.

  „Charlie, starej kamaráde, kdo by tušil, že se ještě setkáme?“ vypravil ze sebe dojatý kmotr a obejmul přítele.

  Charles gesto opětoval, ale hned přešel k meritu věci: „Zachariáši, pár jednotlivců se prodeji určitě vzepře. Bude dobré jim vysvětlit, že odpor nemá cenu. Konsorcium několika úctyhodných firem jim nabídne dvakrát tolik, co radniční úředníci. Ti sem přijdou tři roky po nás – a smlouvat nebudou.“

  „Pane Lofasi, jistě pochopíte, že pro nás má smysl vlastnit jeden velký kompaktní celek. Nepotřebujeme stovky parcel rozesetých podél Temže jako korálky v trávě, které nikdy nedáte dohromady. Proto se vaše odměna bude odvíjet od hodnoty za celý pozemek,“ navrhuje Gregor junior.

  „Mladý pane, na mou rodinu se můžete spolehnout. Jen doufám, že nám East End nerozeberete do poslední mrtě. Nechci přijít o něco, čemu jsem zasvětil svůj život,“ odpoví a jeho mysl jako by se vrátila do doby bohémského mládí.

  „Zachariáši, Londýn vám to tady zkultivuje a tvoje kšefty nikdo neohrozí. Přežijete, neboť těch pár nových staveb těžko ovlivní vaše podnikání, které je staré jako lidstvo samo,“ zavtipkuje Charles.

  „Jsem rád, že jsi nezapomněl, a tvůj kluk je pašák – opravdu, na to já mám čuch,“ vysmekne poklonu a nabízí mohutnou dlaň k uzavření smlouvy. Skutečně, tihle dva, Zak a Charlie, nikdy nepotřebovali k dohodě víc než dvě pevně stisknuté chlapské ruce.

  „Tak, mládenci, ujednáno, ale teď musíte ještě ochutnat sklenku pořádné skotské. Charlie, tuhle jsi míval vždycky rád,“ dodá starý Lofas.

  „Zaku, jo, to je ona, pravá kouřová z Malt Millu,“ pokývá uznale Charles.

  V létě, v tichu, za zády konkurence, s mohutnou finanční podporou loďařského magnáta a pod dohledem Lofasů začali bývalí rivalové skupovat od firem a jednotlivců půdu. Brzy se objevily v katastrálních mapách zobrazujících čtvrti na březích Temže  velké a souvislé pásy, které patřily jednomu vlastníkovi, do té doby neznámému G & W sdružení. Tehdy ještě nikoho nenapadlo, že se koupená území  shodují s pozemky určenými k zástavbě. Mladíček George učinil důležitý krok k tomu, aby přesvědčil lidi v Radě ředitelů, že přijde doba, kdy si on bude činit nárok na vedení. Zatím je však formální hlavou lord Richard, za nitky tahá jeho otec a oběma radí starý Poupe.

  Lordův notář stál před několika lety na počátku nebývalého rozmachu Gregorů. Tenkrát doporučil Charlesovi spojenectví s Richardem. A byl to také Poupe, který před spuštěním projektu Východní Londýn rozpoznal podnikatelský talent mladého Gregora. A nejenom to, je přesvědčený, že v něm objevil budoucího vůdce klanu. Oč méně je přísnější a upjatější než jeho otec, o to víc je přesvědčivějším a komunikativnější lídrem. Poupovi je jasné, že jedině tento mladý muž je schopný za dalších deset let posunout dynastii dál. Domnívá se, že George je tím, koho v závěti uvedl Richard jako svého nástupce, XII. lorda z Duncanu. Bylo by dobré, aby do té doby rodina rozšířila své impérium. Chce to maličkost: Georgův souhlas v jisté záležitosti.

  Tu sobotu pátého září přijel notář na Pelham nejenom s lordovým doporučením, aby George vystoupal v klanových strukturách mezi nejvlivnější členy, ale měl připravený další převratný nápad. Během dvaceti minut do něj zasvětil Charlese. Ten je na rozpacích. Co slyší, ho vrací o sto, možná dvě stě let zpátky. Má přesvědčit syna, aby si vzal dívku, kterou mu pán Duncanglennu s jeho rádcem vybrali. Cíl je prostý: zajistit rodině do budoucna ještě větší sílu, moc a blahobyt. Charles s odpovědí váhá. Ví, že syn měl řadu známostí, vážných i povrchních, některé mu schvalovali, jiné ne. Zná jeho názory. Do manželství se nepohrne, tím spíše na cizí popud. Poupe má ale také pravdu. Kdyby to vyšlo, rodinný klan se rozroste. Nešlo by o nic menšího než spojit se s jejich sousedy, rodem Consettů z Durhamu.

  Consettové jsou starý anglický rod, mnohem starší než Duncanové. Vlastní rozsáhlá území na sever od společné hranice obou panství. Spolu zažili dlouhá období míru, ale také vzájemné nevraživosti. V minulosti se už dvakrát stalo, že Duncan pojal za choť Consettovou. Jednou se tím urovnal jakýsi hraniční spor, podruhé dravější a bohatší Duncanové pomohli postavit se na nohy tradičnějším, vznešenějším, ale v době viktoriánské upadajícím Consettům. O téhle sdílené historii se Poupe také Charlesovi zmínil.

  „Everette, jestli to chápu, teď by to bylo potřetí,“ obrací se na něj Charles.

  „Ano, ale bylo by to mnohem významnější, protože počítám, že oba snoubenci jsou nositelé následnictví. To u předešlých sňatků nepřipadalo v úvahu,“ odpoví notář.

  „Takže to bude s plnou parádou, jako někde ve středověku!“ opáčí Charles, pln ironie.

  „Charlesi, nezlobte se na mě. Je vidět, že nejste ze severu. Tam to tak nebereme. Vezměte v potaz, že potenciální nevěsta, slečna Maureen Laura Maria Gemma Consettová, je hraběnkou ze Sunderlandu a Nickley. Vždyť je výš postavená než vaše paní. A navíc je jedináček. Všechno jejich jmění vám jednou spadne do klína. Víte, jaký je o ni zájem? Nejsme sami, kdo takhle přemýšlí, to opravdu ne. Věřte mi, že kdybych mluvil s Henriette, tak by se k tomu stavěla jinak.“

  „A ti Consettové, co oni na to říkají?“

  „Sondoval jsem to tam a nejsou proti.“

  „Poslyšte, Everette, mohu alespoň vidět, jak ta dívka vypadá?“

  „Moment, Charlesi, moment, tady to je. Co říkáte, hezká, že jo?“ usmívá se spokojeně notář.

  „Kde jsem to děvče viděl, Everette? Kde to jen mohlo být?“

  „Na Duncanglennu těžko, tam byla naposledy jako dítě před patnácti lety. A vaši londýnskou rodinu zná z doslechu.“

  „Neviděl jsem ji v Oxfordu? Jezdíval jsem tam za Georgem.“

  „Je to možné, studovala tam ekologii, ale je mladší než váš George. To by byla velká náhoda, kdybyste si ji pamatoval odtamtud.“

  „Máte pravdu, z Oxfordu asi ne.“

  „No a co, líbí se vám? Třeba to bude jednou matka vašich vnoučat.“

  Charles si prohlíží obrázek dlouhovlasé brunetky. Zaujmou ho hlavně její blankytně modré, pomněnkové oči.

  „Je hezká, jen mi přijde taková zasněná, jako by hleděla někam do dálky. Everette, uvidíme, zda se George rozhodne pro… Jak jste říkal to jméno? Aha, pro Maureen. Mohu ho popostrčit, víc ode mě nečekejte.“

  „Rozhodne se pro ni, Charlesi, věřte mi. George moc dobře ví, co chce od života.“

  „No právě, Everette, nejsem si jistý, že tohle je pro život to nejdůležitější, ale promluvím s ním, slibuji. Ne, uděláme to jinak. Slyšíte, kdo právě přišel? – Správně, moje žena Henriette. To bude ta správná osoba pro váš záměr. Počkejte si na ni. ,Duncanovic žiletka‘ ze severu vám s tím pomůže lépe než já,“ uchechtne se, pak se k němu nakloní a významně dodá. „O jedno vás ale prosím: Před Pat ani slovo, jinak to může dopadnout všelijak.“

  Paní Henriette zpráva nadchla. Během hodiny byla ruka v rukávě, alespoň co se dohazovačů týče. Zbývá maličkost, dát hvězdný pár dohromady.

  „Everette, musíme kontaktovat někoho od nich, od Consettů. Potřebujeme se dozvědět, jaké má George skutečné šance a jaká je dnes Maureen. Nechci, aby ho vodila za nos. Prostě, ten člověk musí vědět všechno.“

  „Henriette, ale koho si vybrat?“

  „O někom vím, a vy ho také znáte.“

  „Henriette, snad nemyslíte toho muže co já? Toho, který v době studií církevní školy přeběhl od katolíků k anglikánůn, a nikdo mu proto neřekne jinak než ‚otec‘… “

  „Ano, Everette; myslím otce Grimsbyho. Já totiž vím, čím si ho získáme. V týdnu jsem mluvila s manželkou ředitele Westminsterské střední ? to je škola, kam Pat v pondělí nastupuje, a paní ředitelová se mi zmínila, že se uvolní místo…“

  Baronka větu nedopoví, neboť se v pokoji objevila Patricie. Notář si opět připomněl její neuvěřitelnou schopnost náhle vstoupit do bezchybně fungujícího procesu a vychýlit jej zcela jiným směrem, než bylo tvůrci zamýšleno. Raději změní téma hovoru.

  „Tak co, Patricie, jak se těšíš do nové školy?“

  „Věřím, že se mi tam bude líbit, doktore.“

  Poupe jen souhlasně pokývá hlavou. Pak oba poslouchají Henriette, která vypráví nějakou bláznivou historku z pobytu u vzdálených příbuzných v Durhamu na severu Anglie.

  „Mamá, proč zrovna teď mluvíš o Consettech?“

  Notář se rychle zvedne. Pochopil, že probírat Consetty v této sestavě je nebezpečné.

  „Henriette, ta naše věc pár dnů počká,“ říká na rozloučenou.

  Může být v klidu. Jeho poznámku vyhodnotil přítomný šestnáctiletý Sherlock jako nepodstatnou. Myšlenky mladého děvčete v sobotu večer se týkají něčeho příjemnějšího. Za hodinu se to v Jasmine Baru potvrdí. Slečna Gregorová se spolu se svými vrstevníky kroutí na parketě jako žížala a zájem o tanec s ní je i dnes velký. Mezi těmi, co měli úspěch, je také jeden vysoký irský kluk. Ani on, ani jeho krásná tanečnice netuší, že se brzy opět setkají.

(další příběh za týden)

 

Autor: Luboš Vermach | sobota 21.4.2018 16:44 | karma článku: 23,86 | přečteno: 596x
  • Další články autora

Luboš Vermach

Silnice plné kliftonů

Připravuje-li se zátah na nebezpečné živly, je třeba hodně policejních sil. Ne vždy to dopadne tak, jak se plánovalo. Pak ovšem vzniknou situace, které málokdo předpokládal...

6.4.2024 v 16:59 | Karma: 10,51 | Přečteno: 384x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Když zelináři pašují sexuální otrokyně

Zdánlivě nesmyslnou činnost provozuje gang, který vypadá jako solidní zelinářská firma. Jenže zvyky z minulosti je neopustili ani dnes. Proto nepřekvapí, když policie otevře dodávku s kapustou a zelím, a najde mezi zbožím...

16.3.2024 v 16:59 | Karma: 25,49 | Přečteno: 767x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Polyamorikem proti své vůli

Začalo to tím, že manželský pár poskytnul podnájem krásné mladé ženě. V průběhu let se v domě utvořil zajímavý trojúhelník. Potíž je v tom, že se vztahy v trianglu povážlivě vychýlily jedním směrem

22.2.2024 v 11:37 | Karma: 25,25 | Přečteno: 806x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Miláčku, ty víš, že já už jiná nebudu

Všemi mastmi mazaná paní Gregorová ví moc dobře, jak se dostat k tomu, co chce. Bez ohledu na to, co nakonec způsobí, si jde tvrdě za svým cílem

10.2.2024 v 16:59 | Karma: 25,35 | Přečteno: 760x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Každá tady ví, že jsou všichni stejný

Tahle otřepaná věta byla pronesena na pravidelném dýchánku vybraných dam z lepší společnosti. Koho se týkala je nabíledni. Ale souhlasily s ní všechny účastnice, které se dostavily?

20.1.2024 v 16:59 | Karma: 26,33 | Přečteno: 611x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Kam ukryli sexuální otrokyně?

Jsou věci, nad kterými bychom neměli přivírat oči. Pokud tak učiníme, začnou nám narůstat do neřešitelných problémů. Potom se i při sebelepší práci policie nedá vše napravit. Nebo snad ano?

30.12.2023 v 16:59 | Karma: 25,74 | Přečteno: 772x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Nalákali je do Anglie na modelky

Začínali jako překupníci s lidským masem. Pak se chytli šance a začali podnikat v legálním byznyse. Uspěli a dnes jsou z nich velcí obchodníci. Přesto neopustili kšefty z minula. A to nezůstalo bez odezvy...

16.12.2023 v 16:59 | Karma: 25,52 | Přečteno: 836x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

To byly časy, když se tady práskalo

Pojďme se vrátit o několik desetiletí zpět a přečíst si, čím se tehdy někteří, co to později dotáhli hodně vysoko, zabývali. Je to sice k uzoufání, ale čert ví, co se děje dnes. Nebo myslíte že ne?

25.11.2023 v 16:59 | Karma: 26,18 | Přečteno: 702x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Jako voják naší lidové armády se snažím o udržení světového míru

Tohle a jiné režimní plky otisklo kdysi Rudé právo v rubrice "Ohlasy čtenářů" zapálenému kapitánovi tehdejší armády. Mnozí se dnes podiví, kam až to mladý důstojník dotáhnul. Jenže minulost dostihne člověka, když to nejméně čeká.

11.11.2023 v 16:58 | Karma: 25,46 | Přečteno: 942x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Dej mi sílu, abych ten projekt dotáhl do konce

Jo, takhle si občas povzdechnete, když děláte s lidmi jako je Benův poskok Slávinka. Tenhle poseroutka vám třeba na otázku "proč úkol popletl" sebejistě odpoví, "že neví" a jeho manžel Mirda ho za to dokonce...

28.10.2023 v 16:59 | Karma: 26,00 | Přečteno: 449x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Necháme problém být, však on časem vyhnije

Já bych si tím nebyl tak jistý. Právě tam, kde to člověk nejméně očekává, nemusí uvedená premisa platit. Potom nezbývá než věřit, že z maléru nějakým zázrakem vyklouzneme. Ale co když ne?

7.10.2023 v 16:59 | Karma: 25,26 | Přečteno: 523x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Hlásím splnění úkolu, obě výpravy jsou mimo ČR

Tuhle zprávu jsme poslali šéfům do Londýna. Že nám hrozila parádní ostuda? To nikomu nevadí. Hlavně, že jsme "Seniory" a "Sirotky" v pořádku odlifrovali. Já vím, trochu drsné, ale jsme přece v...

16.9.2023 v 16:59 | Karma: 25,34 | Přečteno: 598x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Je tohle konec ďábelské ženy?

Vždy chtěla být na čele. Tomu obětovala veškerý čas a energii. Stejně jako k sobě se chovala k podřízeným. Chtěla po nich víc a víc. Když děvčata úkoly zvládla, nároky zvýšila. K čemu to ve finále vedlo? Budete se divit, ale...

26.8.2023 v 16:59 | Karma: 25,77 | Přečteno: 821x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Sedm rozhněvaných děvčat nemělo s napadenou slitování

Co k tomu dodat? Snad jen to, že trestnou výpravu plnou násilí orámovala slova jako mrcha, suka, prasica, sviňa, szuka, schweine nebo kur... Adresátkou tolika nenávistných slov může být jedině...

5.8.2023 v 16:59 | Karma: 25,63 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Proč to odnesla i prdelka česká, proč?

Horká červencová noc je jako stvořená na báječný rande. Jenže to by se na vás nesměli přilepit Veselej a Rohatej. Tihle dva gumáci totiž mají na svědomí několik...

15.7.2023 v 16:59 | Karma: 25,80 | Přečteno: 689x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Lištičko, vylez ven, čeká tě budulínek

Je možné, že krásná dívka probudí v seniorovi roky spící zvíře? Podle toho, co jsme od ní slyšeli, ano. A došlo k tomu takto...

24.6.2023 v 16:59 | Karma: 25,68 | Přečteno: 574x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Ukrajinka Jevropa

Jistě, je milá a statečná, ale ani ona se neubrání faux paux, když se zapomene s jedním z cizích ochránců, jenž je jí tak sympatický.

3.6.2023 v 16:59 | Karma: 25,23 | Přečteno: 604x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Už několik let flirtuje s mladými muži

Proč ne, když jí románky o generaci starší manžel velkoryse promíjí. Jenže nyní se známá podnikatelka přepočítala. O urostlého mladíka projevila zájem její neméně přitažlivá neteř. Ta jde podobně jako teta tvrdě za...

20.5.2023 v 16:59 | Karma: 25,63 | Přečteno: 794x | Diskuse| Poezie a próza

Luboš Vermach

Joj, ľudová Čína, tam je budoucnost

Řada z vás s tím nebude souhlasit, ale stačí si poslechnout slova seběvědomého docenta, jemuž zdatně sekunduje populární magistr a neotřelý pohled na dalších padesát let je na světě.

29.4.2023 v 16:59 | Karma: 25,90 | Přečteno: 652x | Poezie a próza

Luboš Vermach

Dvě půvabné "Zaďulky" vlezly pod sprchu, pustily si vodu, a najednou ucítily, jak...

To, co potkalo po tenise ve sprše Mariku a Janicu, je šílené. Radost z toho má jen mamlas, co tyhle věci provádí. Ale kdo to je? A není jich víc?

8.4.2023 v 16:59 | Karma: 25,80 | Přečteno: 1192x | Diskuse| Poezie a próza
  • Počet článků 133
  • Celková karma 22,59
  • Průměrná čtenost 842x
Ekonom, účetní, dělňas, skladník, zástupce ředitelky, fotbalista a dopisovatel. Tak za tohle všechno jsem  dostával peníze. Dnes jsem spokojený a skromný rentiér, proto se mohu věnovat tomu, co mě baví. Třeba vyprávět  příběhy o lidech, které jste určitě někde potkali. Já kupříkladu ve svých románech "Miláček Anglie" a "Ta naše nadace česká". Chcete-li vědět více o této "everlasting story", neváhejte a pište na machvr@seznam.cz

Hezký den všem přeje V .R. Mach

Seznam rubrik